Vintersporterna – Du kan dra nytta av stjärnstatusen hos världseliten

Egentligen tycker jag inte om vintern. Det snöar, det är halt på vägarna, det är kallt – och mina shorts ligger alldeles övergivna och ensamma, längst in i garderoben.

Men nu ligger det ju till på det viset att några av mina absoluta favoritsporter kräver vinterväder för att kunna utövas, och det är de som hjälper mig över det stora svårmod som drabbar mig när temperaturen går under 0.

Så när det är skidskytte eller längdskidåkning på gång, sitter jag där framför TV:n och njuter. Även det alpina och ishockeyn följer jag med stort intresse. Och inte sällan satsar jag också en liten peng på resultaten. Det gör det dubbelt intressant att kolla loppen – eller matcherna – på TV.

Längdskidor

Att satsa pengar på Världscupen längdåkning i år skulle kunna ses som en straffspark i öppet mål, och fullständigt meninglöst, när vi har en skidvärldens Ego Boy på både dam- och herrsidan. Terese Johaug och Martin J Sundby känns näst intill oslagbara, och att satsa på dessa två som vinnare och få tillbaka 1,5 gånger pengarna? Näh…

Terese JohaugTerese Johaug. (Källa)

Men det är ju nu det är intressant! Den dagen någon av övriga tjejerna spurtar ner Johaug – då snackar vi odds som du aldrig hade sett röken av om damtouren hade varit helt jämn. Och tänk om du skulle gissa rätt den dagen Martin Johansson går om sin namne Sundby på upploppsrakan i sprinttävlingen.

Jag tittar som sagt på varenda lopp i Världscupen och Tour de France, så det finns ju lite aningar ibland, om vem som närmar sig storform. Men ändå tycker jag att det är värt att kolla upp lite bettingtips för värlscupen i skidor, och annan vintersport, för det finns trots allt en hel del man inte har koll på. (Ah… Cologna har bytt skidmärke! Eller något sånt…)

Skidskytte

Vi saknar väl alla Björn Ferry och CJ Bergman? Men precis som inom längdåkningen har vi en grabb som sticker ut – Martin Fourcade. Inte riktigt lika överlägsen, och visst skjuter han bort sig då och då, men han är favorit varenda gång han står på startlinjen.

Det roliga med skidskytte är dess oförutsägbarhet. När som helst kan något hända på skjutvallen, som kastar om hela resultatlistan. Och det gör att inga bettingtips egentligen är galna, för när som helst kan någon helt otippad ta hem segern. Senaste exemplet är Dorothea Wierer som tog sin allra första världscupseger alldeles nyligen, i konkurrens med stjärnor som Mäkäräinen, Vitkova, Soukalova och en hel drös andra.

Och när tar vår egen Lucky Luke, snabbskjutaren Tobias Arvidsson sin första pokal?

Ishockey

Swedish Hockey League pågår för fullt. Frölunda och Skellefteå går som tåget, med Växjö och Brynäs(!) strax där bakom. Den här säsongen kan bli hur intressant som helst, när Brynäs visar att ingen går säker. Tyvärr har nykomlingen KHK inte riktigt fått till det och lär väl få svårt att hålla sig kvar i översta divisionen.

Övrig vintersport.

Den alpina cirkusen är också riktigt intressant i år. Lilla söta amerikanska Mikaela Shiffrin går från klarhet till klarhet, medan många av de andra storstjärnorna börjar så smått att falna av. Blir detta kanske säsongen då Sara Hector tar det definitiva klivet upp till toppen?

Vad kan du om bandy? Sporten är i mina ögon grovt underskattad, mest för att det är så svårt att se bolluslingen på TV… Skämt åsido, sporten bjuder på en hel del härliga fighter, och är roligare att spela på än du kanske tror.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *